Patlayıcı ortam; yanıcı maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu kaynakla temasında tümüyle yanabilen karışımıdır. Patlayıcı ortam veya bu ortamın oluşabileceği işyerleri, işverenlerinin yükümlülükleri “Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik”te belirtilmiştir. Bu Yönetmelik, 16.12.1999 tarihli ve 1999/92/EC sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifi esas alınarak hazırlanmıştır.
İşletmeler ve tesisler, tasarımlanan amaçlar doğrultusunda, ölçü ve değerlerde çalıştırılmalıdır. Patlamaların önlenmesi ve korunmayı sağlamak amacıyla, aşağıda belirtilen temel ilkeler ve öncelik sırasına uygun olarak teknik ve organizasyona yönelik önlemler işverenler tarafından alınmalıdır:
Bu önlemler, gerektiğinde patlamanın yayılmasını önleyecek tedbirlerle birlikte alınmalı ve alınan bu tedbirler düzenli aralıklarla ve işyerindeki önemli değişikliklerden sonra yeniden gözden geçirilmelidir.
İşyerinde risk değerlendirmesi yapılırken, patlayıcı ortamdan kaynaklanan özel risklerin değerlendirilmesinde şu hususlar dikkate alınmalıdır:
Risk değerlendirmesinin sonuçlarına uygun olarak, işçilerin ve diğer kişilerin sağlık ve güvenliği için tehlikeli patlayıcı ortam oluşma ihtimali olan yerlerde güvenli çalışma şartları sağlanmalı ve çalışma süresince uygun teknik yöntemlerle bu kısımlar sürekli gözetim altında tutulmalıdır.
İşverenler, patlamadan korunma dokümanı hazırlamakla yükümlüdür. Bu dokümanda şu hususlar yer almalıdır:
Patlamadan korunma dokümanı, işin başlamasından önce hazırlanmalı ve işyerinde, iş ekipmanında veya organizasyonunda önemli değişiklik, genişleme veya tadilat yapıldığında yeniden gözden geçirilerek güncelleştirilmelidir.
Risk değerlendirmesine göre hazırlanan patlamadan korunma dokümanında aksi belirtilmemesi halinde, patlayıcı ortam oluşabilecek tüm yerlerdeki ekipman ve koruyucu sistemler, ilgili yönetmeliklere göre seçilmelidir. Özellikle gazlar, buharlar, sisler ve tozlar için belirtilen bölgelerde uygun kategorilerdeki ekipman kullanılmalıdır.
Patlamadan korunma dokümanının hazırlanmasından, alınması gereken önlemlerin koordinasyonundan ana işveren sorumludur. Aynı işyerinde birden fazla işveren olması durumunda, her işveren kendi kontrol alanına giren hususlardan sorumludur. İşverenler, iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerini yerine getirirken, işletme içinde gerekli birimleri oluşturabilir veya hizmet alabilirler.
Copyright ©2024 Web Sitesi Tasarımı Pi Dijital